Przeskocz do treści

Zioła wspomagające odchudzanie

Stosowanie ziół, jako przyprawy jest znane od bardzo do dawna. Jednak zioła nie tylko podnoszą walory smakowe naszych dań, ale również wspomagają odchudzanie, stymulują wydzielanie soku żołądkowego i bardzo ułatwiają trawienie. Dodatkowo niektóre zioła uwalniają organizm z toksyn, co skutkuje poprawą wyglądu skóry i szybszym spalaniem tłuszczu.
Kilka uwag:

Jeśli chcesz wspomóc swoje odchudzaniem piciem ziół, pamiętaj, aby trzymać się diety. Zioła wspomagają trawienie, co jednocześnie może skutkować zaostrzeniem apetytu.
Zioła możemy dodawać do potraw lub robić z nich napary do picia.
Nie należy słodzić herbat ziołowych cukrem, jeśli już chcesz to robić, użyj miodu.
Im świeższe zioła tym lepiej – większość ziół możemy z łatwością hodować w domu.
Większość z ziół działa w ten sam lub podobny sposób na nasz organizm, ale każda roślina ma swój niepowtarzalny smak i zapach.
Zioła stosowane są również przeciwbólowo, przeciwzapalnie, wzmacniają naszą odporność.

Przyprawy (zioła) wspomagające odchudzanie:

Majeranek – zapobiega wzdęciom, wspomaga trawienie warzyw strączkowych, np. fasoli i grochu.
Koper – ułatwia wypróżnianie, zapobiega kolkom i skurczom, wspomaga pracę jelit.
Kolendra – przyspiesza trawienie, działa żółciopędnie, przeciwbólowo i antyseptycznie.
Szałwia – pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wspomaga trawienie tłuszczu, mięs i serów.
Chili (papryka) – ułatwia trawienie i poprawia ukrwienie.
Bazylia – przyspiesza trawienie białek i tłuszczu.
Jałowiec – zapobiega wzdęciom, ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu.
Kminek – zwiększa wydzielanie żółci i soków żołądkowych, przyspiesza trawienie, łagodzi wzdęcia. Wpływa też pobudzająco na pracę nerek.
Oregano (lebiodka) – Zmniejsza nadmierną fermentację w przewodzie pokarmowym.
Mięta – reguluje proces trawienie, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, pobudza wydzielanie żółci i reguluje pracę żołądka.
Lubczyk – łagodzi zgagę i niestrawność, poprawia przemianę materii, działa moczopędnie i oczyszcza nerki.
Tymianek – ułatwia trawienie tłustych pokarmów.
Mniszek pospolity – pobudza czynności wątroby, zwiększa ilość wytwarzanej żółci oraz wydzielanie soku żołądkowego i wspomaga trawienie pokarmów.
Skrzyp polny – łagodny środek moczopędny, poprawia przemianę materii.
Łopian – stymuluje nerki, żołądek i jelita do pracy. Wspomaga usuwanie zbędnych produktów przemiany materii.

Jak przygotować napar do picia z ziół?

Mniszek pospolity
Przyrządzanie: 2 łyżki ziół mniszka zalej 2 szklankami ciepłej, ale niegorącej wody. Następnie ogrzewaj powoli, nie dopuszczając do wrzenia, pod przykryciem. Przecedź. Pij pół szklanki ciepłego naparu 2 – 3 razy dziennie, na pół godziny przed jedzeniem.

Skrzyp polny
Przyrządzanie: 2 łyżki skrzypu zalej 2 szklankami gorącej wody i gotuj przez 3 minuty. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na 10 minut, następnie przecedź. Pij po filiżance ciepłego naparu 2 – 3 razy dziennie przed posiłkiem.

Postaraj się poeksperymentować z ziołami, bo naprawdę warto!

Przeczytaj:

artroser w aptece I detosil opinie I lashparade jak stosować I bioxyn allegro

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *